Michiel Romeyn

Michiel RomeynMichiel Romeyn (Amsterdam, 1955) volgde na de middelbare school een opleiding tot vormgever aan de Grafische academie in Amsterdam. Vervolgens ging hij naar de Rietveld Academie, die hij niet afmaakte.

Acteerwerk kreeg de overhand: Romeyn trad steeds vaker op bij het Onafhankelijk Toneel. Ook was hij een van de oprichters van de Mazzo, een Amsterdamse discotheek die in de jaren tachtig naam maakte met audiovisuele presentaties. In die jaren was hij ook veel te horen in het VPRO radioprogramma BorĂ t, dat beschouwd wordt als een radioversie van Jiskefet. In 1987 won Romeyn een Gouden Kalf voor zijn rol in Van Geluk Gesproken.

Grote bekendheid kreeg Romeyn – samen met Herman Koch en Kees Prins – met het absurdistische VPRO-programma Jiskefet dat van 1990 tot 2005 werd uitgezonden. Daarnaast is hij te zien geweest in verschillende films en series zoals Taxi, In voor- en tegenspoed, Hoeksteen & Groenstrook, De Orionnevel, Afblijven, Alles is Liefde en Mijn opa de Bankrover. Op dit moment speelt hij voor het derde seizoen vader Piotr in de serie Danni Lowinski.